Kemik İliği Nakli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavinin özelliğine göre nakil işlemi 30-45 gün içinde sonuçlanmaktadır. Devam eden dönemde haftalık poliklinik takipler ile nakil sonrası normal yaşama dönme genelikle 3-6 ayı bulabilmektedir.

Kemik İliği Nakli’nin Riskleri Nelerdir;

Tedavinin özelliğine göre ilaçlara bağlı gelişen yan etkiler, enfeksiyonlar, kanamalar, nakilin başarısız olması, ya da vericiden gelen hücrelerin alıcıya saldırması (Graft Versus Host Hastalığı – Verici Atak Hastalığı) gibi problemler gelişebilmektedir. Nakil öncesinde bu konular hakkında ilgili hekim tarafından ayrıntılı bilgilendirilme yapılacaktır.

Ülkemizde Kemik İliği Nakli tedavisinde durum nedir?

Ülkemizde 22 olan Çocuk Kemik İliği Nakil Merkezlerimizde 2014 yılında 600’ü aşkın kemik iliği nakli tedavisi uygulanmıştır. Ancak nüfus verileri, ülkemiz nüfusunun genç olması ve hastalıkların görülme sıklıkları açısından tabloya bakıldığında bu sayının daha da artacağı beklenmektedir.

Kemik İliği Nakli “Kök Hücre Nakli” Merkezinin Özellikleri Ne Olmalıdır?

Bu merkezler konusunda uzman kadroların bulunduğu özel yapılandırılmış merkezlerdir. Nakil Merkezi HEPA (High Efficiency Particulate Air Filter) filtre adını verdiğimiz nakil ünitesinin içerdiği havayı sürekli temizleyerek içeride tama yakın steril ortam sağlayan klimatizasyon sistemi ile donatılmış olmalıdır. Ayrıca merkezde Aferez Ünitesi (Kök hücre toplama alanı), Kryoprezervasyon Ünitesi (Kök hücre dondurma ünitesi) bulunmalı ve merkez tam donanımlı bir hastane içinde yapılandırılmalıdır.

İlgili içerikler

Yorumlarınız için