Lösemi Nedir?

Vücudumuzda kanın üretim yeri kemik iliğidir. Hergün milyarlarca kan hücresi kemik iliğimizdeki “Kök Hücre” lerimizden bölünerek çoğalmakta ve kanımıza verilmektedir.

Bu kadar fazla üretimin olduğu yerde arada anormal hücrelerinde çıkabilmesi beklenen bir sonuçtur. Bu nedenle Çocukluk Çağı Kanserleri içinde “Kan Kanserleri – Lösemi” en sık görülen kanserlerdir. Bu oran yaklaşık %30 civarındadır.

Lösemi Neden Gelişir?

Lösemi, kemik iliğindeki kök hücrelerimizden çıkan bir hücrenin amaçsız ve kontrol dışı çoğalması ile başlayan, bu hücrelerin önce kemik iliğini sonrasında ise karaciğer, dalak, lenf bezleri ve diğer tüm organları tutması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu anormal hücrenin oluşumunda radyasyon, boya sanayinde kullanılan bazı kimyasallar, endüstriel kirlenme sorumlu tutulmak ile birlikte, çocuklarımızın büyük bir çoğunluğunda neden bulunamamaktadır.

Çocuklarda Hangi Bulgular Gelişir?

Kemik iliği alanın kötülcül (malign) hücreler ile tutulması ile kemik iliğindeki normal hücreler azalarak kan üretimi yavaşlamaya başlar. Kan üretiminin azalması ile eritrosit sayısı düşer buna bağlı yorgunluk, bitkinlik, halsizlik, uyuma isteği, okul başarısında düşme, solukluk gibi semptomlar gözlenir. Lökosit dediğimiz bağışıklık sistemimizi oluşturan beyaz kürelerin düşmesi ile enfeksiyonlar gelimeye başlar ve tekrarlayan solunum yolları, idrar yolları veya cilt enfeksiyonları karşımıza çıkar. Trombosit adı verilen pıhtılaşma sistemini destekleyen hücrelerin azalması ile ciltte kırmızı noktalar, morluklar, tekrarlayan diş eti, burun kanamaları, idarar yollarından ağızdan veya anal bölgeden kan gelmesi gibi bulgular gözlenebilir.
Hızla gelişen bu semptomlara ateş, kemik ağrıları, karın ağrıları sıklıkla eşlik eder.

Lösemi Tanısı Nasıl Konulur?

Hastalığın tanısı bu bulgulara ek olarak istenen kan sayımı, periferik yayma ve kemik iliği aspirasyonunun incelenmesi ile konulur.

İlgili içerikler

Yorumlarınız için