Lösemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide öncelikle destekleyici tedavi ile kan ürünleri verilerek kansızlık ve kanama semptomları kontrol altına alınır. Damar içi sıvı tedavisi ile vücuda yeterli sıvı girmesi ve böbreklerin korunması hedeflenir. Löseminin alt gurup tanımlamaları yapıldıktan sonra hızla kemoterapiye geçilir.

Kemoterapi hücre öldürme yeteneği olan özel ilaçların hastane koşullarında yakın takip ile hastaya verilmesi esasına dayanır. Bu tedavi ile kemik iliği ve tüm vücutta olan kan kanseri hücrelerinin temizlenmesi hedeflenir.

Kemoterapi sırasında ve sonrasında kan ve kemik iliğindeki hücrelerin temizlenme oranlarına ve ilk gelişte yapılan kan ve sitogenetik testlerine bakılarak risk sınıflaması uygulanır.

Risk sınıflamasında düşük riskte yer alan gruptaki çocuklara kemoterapi uygulanarak ve yakından takip edilerek yaklaşık 2 – 2,5 yıllık süreçte tedavi sonuçlandırılır. Ancak riski yüksek olan grup kemoterapi ile remisyona girdikten ve biz süre remisyonda takip edildikten sonra kemik iliği nakli tedavisi uygulanır.

Lösemide temel tedavi yaklaşımları destekleyici tedavi ve kemoterapidir. Riski yüksek olan hastalara radyoterapi ve kemik iliği nakli tedavileride uygulanmalıdır.

İlgili içerikler

Yorumlarınız için