Okul Çağındaki Çocukların, Kök Hücre Naklinde ve Hastalıkları Sürecinde Eğitim Hayatları Nasıl Etkilenir?

Yaşamda en önemli kavramlardan biri sağlığımız. Dolayısı ile sağlığın tehdit altında olduğu kısa süreli dönemlerde eğitim hayatındaki kayıplar bir şekilde göz ardı edilip sonrasında telafi edilebiliyor.

Ancak kemik iliği nakli gibi en az 6 ay yoğun tedavi ve takip gereken uzun süreçlerde, çocuklarımızın eğitimde yaşıtlarına göre geride kalmalarına yol açarak psikolojik sorunlar yaratabiliyor. Bu dönem iyi yönetilemez ve doğru planlamalar yapılmaz ise çocuklarımız eğitim hayatından uzaklaşarak ciddi zorluklar yaşayabilirler.
Bu çocuklar için okulda ya da evde eğitim gibi bir uygulama var mı?

Önceki yıllarda ilgili hastanelerin talep etmeleri durumunda , Milli Eğitim Müdürlükleri öğretmen görevlendirmeleri ile hastaneler içinde sınıf-okul açmak gibi uygulamalar yapıldı. Son yıllarda buna ek olarak hastanın durumunu bildirir rapor ile Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurması sonrası “Evde Eğitim” süreci daha yaygın olarak kullanılır oldu. Bu süreçte Milli Eğitim Müdürlüğünün görevlendirdiği öğretmen/ler çocuğun evine giderek yoğun tedavi aldığı süreçte eğitimini evde gerçekleştirmektedir.

Çocukların eğitim hayatları açısından daha az sorunsuz geçirmeleri için öneriler

“Çocuğumun sağlığı iyi, eğitim olmasa da olur!!” veya “Eğitim çok önemli hiç zaman kaybetmeksizin hızla eğitime devam edelim, aman dönem kaybetmesin!!” görüşlerinden uzak durarak, tedavinin yoğunluğunun azaldığı ve çocuğumuzun eğitimi daha sağlıklı alabileceği dönemde eğitimi biraz daha vurgulayarak, çocuklarımızı çok sıkmadan ancak belirli bir disiplinde yavaşça eğitim hayatına katmamız gerekiyor. Bu noktada eğitime gelen öğretmen arkadaşlarımızın da hastalık ve durum konusunda bilgilendirilmeleri ve bir takım hassasiyetleri göstermeleri önemlidir.

İlgili içerikler

Yorumlarınız için